Arnold
Wat is SEO en hoe gebruik je dit?
Bijgewerkt op: 6 okt. 2020
Search Engine Optimization
SEO staat voor Search Engine Optimization. Dit is de methode om de technische configuratie, inhoudelijke relevatie en populariteit van een website te verbeteren (of optimaliseren), om zo makkelijker vindbaar, relevanter en populairder voor bepaalde zoekopdrachten wat resulteert in een hogere positie in zoekmachines zoals Google.
Zoekmachines bevelen SEO verbeteringen aan, die ten goede komt voor de gebruiker (de zoeker) en de website’s ranking, door pagina’s te laten zien die de gebruiker naar op zoek is. Het gebruik van relevante woorden in titels, metabeschrijvingen, koppen (H1, H2, etc.), beschrijvende URL’s vallen hier bijvoorbeeld onder.
Er worden meer dan 100.000 zoekopdrachten uitgevoerd per minuut. The resultaten van zoekopdrachten zijn van uiterst belang omdat de meeste online bezoeken beginnen met een zoekopdracht en de grote hoeveelheid traffic dit kan veroorzaken. De manier waarop mensen informatie, diensten en producten opzoeken kan je gebruiken om in je voordeel te laten werken. SEO is vaak een kostenefficiënte manier van online marketing en is daarom onderdeel van de meeste bedrijven die zichtbaarheid online willen vergroten. Het voordeel is namelijk dat dat je met behulp van SEO bezoekers kunt genereren zonder advertentiekosten. Dit artikel zal het fundament zijn voor je SEO kennis, waarin de belangrijkste punten aan bod komen om het aantal bezoeken op een organische manier kunt vergroten.
Wat is SEO?
SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization. Een Engelse term dat kan worden vertaald in zoekmachine optimalisatie en met name wordt gebruikt om een hogere positie op Google en andere zoekmachines te bemachtigen. Met een hogere positie bij een zoekopdracht zullen webpagina’s vaker worden geklikt wat zorgt voor bezoekers en dus mogelijke klanten.
Pagina’s optimaliseren kan worden gedaan door te onderzoeken waar zoekmachines eigenlijk naar kijken op een website. Let op: dit verandert wel constant, net zoals technische trend continu veranderen. Als je website nog niet voor zoekmachines is geoptimaliseerd, kun je dit doen door ervoor te zorgen dat je website gebruiksvriendelijk en informatief is.
SEO verandert constant. In de beginjaren van het internet, baseerde zoekmachines hun resultaten op het aantal keren dat een bepaalde zoekwoord voorkomt op een pagina. Dit leidde tot het volproppen van zoekwoorden op pagina’s, waardoor deze pagina’s hoog in de lijst voor kwamen en kwalitatieve en informatieve website laag eindigden. Tegenwoordig gaat dit anders en wordt kwaliteit hoger geprezen dan kwantiteit.
Als je een website hebt, dan is dat goed nieuws, want door tijd en skills te investeren kun je een website creëren die een hoge ranking zal hebben in zoekresultaten. Om te leren hoe, zul je eerst moeten begrijpen hoe zoekmachines werken. Google zal gebruikt worden in onderstaande voorbeelden, omdat dit veruit de grootste is die bestaat.
Hoe werkt Google?
Het begint allemaal bij het intypen van zoektermen. Google’s algoritme bepaalt aan de hand van oneindige hoeveelheden websites welke websites en pagina’s het meest relevant voor je zijn. Dit wordt vervolgens gerangschikt waarbij populariteit en relevantie, twee factoren zijn die een rol spelen. Het laat een resultatenpagina zien met een lijst van pagina’s.
Crawling
Dit is kan worden gezien als de eerste stap die Google neemt om tot de resultaten te komen die je ziet. Crawling of vertaald in het Nederlands in ‘kruipen’ is een term die slaat op het ontdekken en doorzoeken van nieuwe webpagina’s. Hiervoor worden zogenoemde web crawlers gebruikt – programma’s die dit geautomatiseerd kunnen doen. Deze programma’s volgen ontelbare aantal links die verwijzen naar allerlei pagina’s. Wat wordt gevonden wordt gerapporteerd aan de servers van Google.
Het is daarom ontzettend belangrijk dat je website en je pagina’s beschikbaar zijn om ontdekt te worden door dit soort programma’s. Het is handig dat de structuur van je website hier ook rekening mee houdt en dat alle pagina’s op een bepaalde manier met elkaar verbonden (lees: gelinkt) zijn. SEO kan worden opgedeeld in Technische SEO dat de meer technische kant inhoudt, zoals de structuur en architectuur van je website om de vindbaarheid van die web crawlers te optimaliseren. Daar bestaan gelukkig verschillende tools voor om je bij te helpen.
Indexing
Zodra Google’s web crawlers informatie over een website terug stuurt, gaan een combinatie van servers, systemen en computers de inhoud van elke pagina analyseren om het onderwerp de bepalen. Als Google vind dat de inhoud relevant genoeg is voor bepaalde zoekwoorden, dan zullen deze worden weergegeven in de resultaten van Google. De pagina’s worden als het ware geïndexeerd en staan klaar om als resultaat te worden weergegeven zodra iemand een relevant zoekopdracht uitvoert.
Belangrijk punten om op te letten:
Gebruik beknopte en relevante titels en koppen bij elke pagina
Maak gebruik van alt tekst of tekst in de plaats van afbeeldingen, om Google te helpen met het verwerken en bepalen van een pagina’s inhoud.
Elke pagina wordt weergegeven door een enkele URL
Laat unieke en uitgebreide beschrijvende teksten op elke pagina
Hoe duidelijker de inhoud van een pagina is, hoe preciezer Google je pagina kan indexeren en dus hoe relevanter je pagina is wanneer zoekresultaten worden weergegeven.
Ranking
Google bepaalt wie en welke pagina’s bovenaan een zoekresultaat komt te staan om een zo goed mogelijke user experience te laten ervaren door degene die aan het zoeken is. Onderstaande factoren maken daar deel van uit:
De gebruikers locatie
De populariteit van de pagina
De gebruikte zoekwoorden
De mogelijkheid van de pagina om snel geladen te kunnen worden
De relevantie en mate van autoriteit van de website
Het blijft een uitdagende taak om je pagina’s zo goed mogelijk te scoren om deze punten en het liefst zelfs beter dan alle andere websites, met in het achterhoofd dat de algoritme altijd een beetje verandert. Dit allemaal zodat je webpagina’s zo hoog mogelijk in de rankings eindigen.
Wat zorgt tegenwoordig voor een hoge ranking?
Sinds de beginjaren van het internet worden algoritmes gebruikt om te bepalen welke websites als resultaten worden weergegeven en op welke positie en volgorde ze komen te staan. Welke factoren prioriteit hebben in deze algoritme is door de jaren heen veranderd. Sinds het voorkomen van de eerder genoemde keyword stuffing – het volproppen van je pagina met bepaalde zoekwoorden, zodat deze hoge rankings haalde – heeft Google zitten zoeken naar andere methodes om te bepalen wanneer een pagina kwalitatieve, relevante informatie bevat. Tot op de dag van vandaag wordt dit nog steeds gedaan. Zodoende wordt Google’s algoritme steeds slimmer.
Hoe vaak een word voorkomt op een pagina telt nog steeds mee voor de ranking, maar is minder belangrijk zoals dat in het begin was. Google bepaalt de kwaliteit van een pagina gebaseerd op het volgende:
Relevant voor de gebruikte zoekwoorden
Mate van autoriteit en expertise van de website
Mobielvriendelijkheid
Gebruiksvriendelijkheid
Laadsnelheid
Sommige factoren zijn intern factoren – onderdeel van de website zelf (hoeveelheid zoekwoorden bijv.) en andere zijn externe factoren – deze hangen af van zaken die buiten je website gebeuren, bijvoorbeeld hoe vaak andere websites refereren naar jouw website. Aan deze connecties kan Google onder andere zien hoe populair je pagina is. Externe factoren hebben versterken de reputatie en mate van autoriteit van je website.
Het herkennen wat onderdelen die intern of extern een rol spelen helpen je bij het ontwikkelen van een effectieve SEO strategie. Beide factoren helpen bij het verkrijgen van een hogere ranking, maar hoe hier op moet inzetten verschilt wel.
Intern en extern
Interne factoren doelen op elementen die onderdeel maken van je website. Denk aan technische configuratie maar ook inhoud. Zoekmachines kijken bijvoorbeeld naar:
Koppen
Metabeschrijvingen
Titeltags
URL-structuur
Laadsnelheid
Mobielvriendelijkheid
Afbeeldingbeschrijvingen
Hoe meer je van deze SEO elementen effectief aanpakt, hoe hoger je ranking zal zijn in organische zoekopdrachten. Daarom is het belangrijk om je SEO proces te beginnen met een zoekwoordenonderzoekje. Probeer in de huid van je mogelijke bezoekers te kruipen, simuleer hoe zij gebruik maken van Google en welke zoekwoorden zij gebruiken. Op deze manier zul je beter begrijpen hoe je je pagina’s relevanter kunt maken door je inhoud aan te passen aan de zoekwoorden.
Er zijn online tools te vinden die je kunt gebruiken bij je onderzoek. Ook Google heeft data beschikbaar gesteld om gratis gebruikt te kunnen worden in Google’s Search Console. Het is ook belangrijk om de technische aspecten van je website in kaart te brengen om te zorgen deze SEO proof zijn.
Externe SEO factoren spelen ook een rol bij de bepaling van je ranking. Eén manier waarmee dit wordt gedaan is via links — websites die linken naar jouw pagina — alleen dit is lastiger om zelf direct te verbeteren. Het gaat hier namelijk om websites en pagina’s die niet in handen van jou zijn die hier invloed op hebben. Een aantal voorbeelden van links die naar jouw website kunnen leiden zijn:
Websites die mediabestanden (video, audio, en afbeeldingen) weergeven van andere websites.
Verzamelwebsites (die bedrijven in de creatieve branche bijv. opsommen) en websites die reviews verzamelen over bedrijven.
Blogs en artikelen die linken naar jouw website.
Als je een lokaal bedrijf runt, kun je je bedrijfsgegevens achterlaten bij sites zoals Google en Yelp (Tripadvisor als dit relevant is). Hiermee kun je met de externe SEO factoren je ranking versterken. Een andere tip is om je klanten te vragen om reviews achter te laten bij de eerder genoemde websites. Een groot deel van externe SEO is het verkrijgen van dit soort externe links, ook wel backlinks genoemd. Des te meer backlinks je website heeft, des te meer anderen jou zien als een autoriteit in de industrie.
Zoals te voorspellen, heeft dit een aantal problemen veroorzaakt, aangezien het niet makkelijk is om veel backlinks te verkrijgen. Wat website-eigenaren toen deden, en sommigen nog steeds doen, is het verhandelen van deze backlinks, zodat hun website een hogere en hogere ranking kregen. Tegenwoordig worden alle links die op een niet-organische manier (lees: onnatuurlijk) worden verkregen gedetecteerd door Google met negatieve gevolgen voor je ranking tot gevolg, daar dit tegen Google’s richtlijnen zijn.
Tegenwoordig weegt de kwaliteit van backlinks meer dan het aantal dat je website heeft. Links die refereren naar je website moeten afkomstig zijn van relevante websites en het liefst ook een die autoriteit heeft. Ook elke link die op jouw eigen pagina die verwijzen naar een externe website moeten relevante inhoud hebben. Zolang je je aan de richtlijnen van Google houdt, kun je je externe SEO blijven verbeteren.
De beste linkstrategieën zijn degene die bouwen op bruikbare, aantrekkelijke en vooral deelbare content (makkelijk te delen via socials). Variatie in dit soort content is belangrijk; denk aan handleidingen, infographics, videos, interviews. Content dat makkelijk te delen is met één klik op de knop, verhoogt de kans dat een bezoeker hier gebruik van maakt en dus dat een een link naar jouw website op een externe website terecht komt, bijvoorbeeld op Facebook.
Een aantal effectieve SEO-strategieën zijn:
Content die makkelijk te delen zijn.
Content creëren die refereren naar influencers of trends in jouw werkveld.
Delen van bezoekers’ berichten.
Uploaden van multimedia content op sites zoals Soundcloud, Youtube of Vimeo.
Richt je op je publiek
Uiteindelijk is je doel om een reputatie op te bouwen van autoriteit in jouw veld of industrie en zodra dat gelukt is, zul je dat terug zien in populariteit. Nu je meer bekend bent met SEO, kun je beginnen met het verwerken van deze informatie in je website en marketingstrategie. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Begin met de makkelijkste dingen en werk je weg naar de moeilijkere aspecten. Onthoud: hoe waardevoller je content is voor je publiek, en hoe meer je de technische aspecten van je website hierop inricht, hoe beter je zoekresultaten zullen zijn in Google.